groep Delft

Blog

Deze ruimte is bedoeld voor onze groepsleden of direct betrokkenen om een stukje te kunnen schrijven over een film, evenement, gebeurtenis etcetera met een persoonlijk tintje. De artikelen hieronder betreffen persoonlijke meningen en ervaringen en zijn niet persé de mening of visie van Amnesty International of van Amnesty groep Delft.

MtM film: Les Chevaliers Blancs

 

Door Serge van Meer (lid Amnesty groep Delft)

 

Les Chevaliers blancs is een Belgisch-Franse film uit 2015 onder regie van Joachim Lafosse, gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in het jaar 2007 in Tsjaad. MtM (Movies that Matters) heeft de film gekozen en regelt de organisatie van het draaien van de film bij Filmhuizen in Nederland. Elke maand draait er een nieuwe film, in Delft op de 2de donderdag van de maand.


Een Franse hulporganisatie (ngo) bereidt een bliksemactie voor, waarbij 300 kinderen worden geëvacueerd uit een oorlogsgebied, die uiteindelijk géén adoptiekinderen blijken te zijn. De bestemming is Frankrijk waar adoptieouders op ze wachten. Niets loopt echter zoals gepland en de hoofdpersoon, die op mij overkomt als een dominante cowboy-achtige man, forceert de zaken met geld en met druk te zetten op andere ngo-collega’s.
Uiteindelijk mislukt de poging en de hulporganisatie wordt in Tsjaad gearresteerd.


Net na de film bespreken we de film na met de bezoekers en met Irene van Ark van de organisatie Wereldkinderen, die zich met kinderadoptie bezig houdt. Irene legt uit dat zo een verhaal in Nederland en ook in alle West-Europese landen beslist niet mogelijk is. De toetsing is erg streng en waterdicht, ook in de landen waaruit de kinderen komen. De meeste kinderen worden in hun eigen land geadopteerd, blijven over de kinderen met een stoornis of handicap die regelmatig naar West-Europese landen gaan. Dat is dus een relatief kleine groep, en kleiner dan 100 adoptiekinderen per jaar in Nederland. Adoptie-ouders hebben er blijkbaar veel voor over en zijn erg gemotiveerd. Volgens Irene groeit ongeveer 85% van de adoptiekinderen naar tevredenheid op in Nederland. Ik vind het goed om er eens stil bij te staan.

 


    Spreekt het je aan om je (nog meer) actief in te zetten voor het werk van Amnesty International, ken je iemand die hier wellicht interesse in heeft, of heb je vragen? Klik dan hier om contact met ons op te nemen    

  

Website Laatst Gewijzigd

  • Laatste wijziging: 1 februari 2019.